sâmbătă, 25 septembrie 2010

Curatenie de toamna in gradina

Materiale bune


Frunze moarte - nu mai considerati frunzele moarte drept un deseu, ci o resursa. In gradina, strangeti-le la baza arbustilor. Acoperind solul, ele vor crea un covor care va limita dezvoltarea buruienilor si va produce un excelent humus. Daca le strangeti, puneti-le gramada, amestecati-le cu iarba tunsa, si veti avea un compost utilizabil in primavara urmatoare.


















Crengile

Deseurile rezultate din taierea gardurilor vii si a arbustilor se descompun mai incet decat frunzele si iarba. Pentru a accelera transformarea acestora in humus, trebuie maruntite, apoi este suficient sa le amestecati in compost. Cateva luni mai tarziu, veti obtine un mulci numai bun de a fi imprastiat in gradina.

Materialele
- Matura de frunze
- suflator / aspirator de frunze
- furca
- concasor
- container pentru compost
- foarfeca de gradina
- folie mare de plastic, neagra
- ramuri de urzici sau alt activator de compost


Formarea compostului
Intr-un colt umbros si retras al gradinii, adunati straturi sucesive de frunze, crengi macinate, resturi alimentare, paie, bucati de lemn si iarba. Secretul transformarii acestor resturi organice in compost este combinatia intre ingredientele amestecului, circulatia aerului si umiditate.
Alternati straturi de cate 20 cm de materiale lemnoase (crengi si paie) si vegetale (ierburi si frunze).
Adaugati urzici sau un activator de compost pentru a accelera descompunerea, udati din belsug in fiecare luna si acoperiti cu o prelata. Amestecati de mai multe ori compostul pe timpul celor 8-12 luni necesare descompunerii. Containerul utilizat este pur si simplu un paralelipiped din stinghii de lemn (40 x 60 x 120 cm), care sunt prinse pe cadru avand spatii de 3-4 cm intr ele, pentru ca aerul sa circule.

Folosirea compostului:
Daca nu il cerneti, compostul astfel obtinut poate fi imprastiat toamna la baza arbustilor si plantelor perene, in strat de 8-10 cm grosime; va forma un mulci care se va transforma cu timpul in humus, sub actiunea ramelor, care in plus cara spre radacini aceasta materie hranitoare. Daca il cerneti, compostul devine o mranita care, amestecata cu pamant de gradina si nisip, constituie un substrat ideal pentru semanat sau pentru primenirea pamantului din ghivece.


Utilizarea suflatorului de frunze:
1. Adunati frunzele gramada inainte de a le strange cu aspiratorul. Procedand astfel, veti termina mult mai repede decat daca le aspirati una cate una. Incepeti sa le suflati de la marginile gradinii si peluzei, ca sa le adunati catre centru.
2. Cu cat volumul de frunze este mai mare, cu atat avansati mai incet, asa ca e bine sa faceti mai multe gramezi daca suprafata este mare. Lucrati cand frunzele sunt bine uscate, caci vor si mai usor de strans.

Maruntirea crengilor
1. Taiati toate crengutele laterale. Folositi foarfecele si taiati totul in "betisoare" usor de introdus in concasor.
2. Umpleti palnia concasorului cu cantitati mici, pentru a impiedica blocajul, si nu introduceti materiale umede sau prea verzi. Asteptati ca materialele tocate sa fie scoate, inainte de a reumple palnia.

































Prepararea compostului
1. In perioada de repaos a gradinii, rezerbati loc suficient de mare pentru depozitarea compostului. In locul acela, adunati frunzele, crengile taiate, iarba tunsa si resturi de zarzavaturi, in straturi succesive de cate 18-20 cm grosime.
2. Pentru a accelera procesul de descompunere a materiei, adaugati si 1-2 straturi de balegar, stropiti cu gunoi de grajd (sau gainat) amestecat cu multa apa si acoperiti totul cu o prelata de plastic neagra. Cateva luni mai tarziu amestecati compostul pentru a declansa o ultima fermentatie; dupa inca 2-4 saptamani veti avea un compost gata de folosit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu